Gyula

Gyula az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő, 35 ezer lakosú üdülő- és fürdőváros.

 

Nekünk, itt-élőknek ennél több! Mi lokálpatriótaként imádjuk városunkat. Büszkék vagyunk kultúránkra, történelmünkre, gyógyvizünkre, épített és természetes környezetünkre: az épületekre, a fákra, virágokra, vizekre! Élvezzük belvárosunkat, a sok-sok programot, a lüktető életet. Hála Gyulának, mi itthon, a hétköznapokban is úgy érezzük: NYARALUNK!

A Várfürdő története:

Az 1405 és 1445 között megépült, ma is látható téglavára a környék központjává tette, és mint épen maradt téglavár egyetlen Közép-Európában. A Várfürdő – amely Magyarország talán legszebb gyógyfürdője – az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület. Az épületek és a medencék elhelyezésekor elsőrendű szempont volt, hogy a kastélykert fáit a lehető legkevésbé érintse az építkezés, s a fürdővendégeket tágas zöldfelület várja. A medencék kedvező elosztásával sikerült elérni, hogy napi tízezer vendég esetén is lehet csendes pihenőhelyet találni a fürdő területén.

A víz:

A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz. Magas ásványi anyag tartalma miatt barnás tónusa van. Vizeit hat mélyfúrású kútból nyerik, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. Az fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.

Szolgáltatások:

A gyógyulást, pihenést, sportolást kereső vendégek gyógy- és élménymedencék, valamint strandmedencék közül válogathatnak. A gyógyászaton iszappakolással, magnetoterápiás kezeléssel, galvánfürdővel, szénsavas fürdővel, tangentor kezeléssel, fizikoterápiás kezeléssel, illetve gyógyúszással állnak a vendégek rendelkezésére.

A Várfürdőben valamennyi korosztály megtalálja a számára legkellemesebb időtöltési lehetőségeket.

A fiatalok illetve családok részére számtalan szórakozási lehetőség kínálkozik: gyermek víziparadicsom, pezsgő- és hullámfürdő strandröplabda-pálya, óriás- és kamikázecsúszda, minigolf pálya, fedett és nyitott uszoda, valamint változatos kulturális, szórakoztató és sportprogramok. A programok között szerepelnek: strandröplabda illetve strandfoci bajnokságok, vízi foci, nemzetközi úszóversenyek, vízilabda bajnokságok, könnyűzenei illetve nosztalgiaestek, termékbemutatók, vízi vetélkedők, családi hétvégék.

Az idősebb korosztály kellemes, csendes környezetben pihenhet, szaunázhat, sétálhat, napozhat, fürödhet, és természetesen gyorsan gyógyulhat a Várfürdőben. Akik szeretik a fákat, virágokat azoknak bőven nyújt látnivalót a gyönyörű park, melynek fáit szakemberek azonosították, s táblával jelölték meg az egyes faféleségeket, melyek közül több növénytani ritkaság. Itt található az úgynevezett Erkel-fa, melynek árnyékában a legenda szerint Erkel Ferenc Bánk bán című operáját komponálta.

Castello Szaunapark:

Beltéri szolgáltatások:

 • nyugalmat árasztó pihenőszoba látványkandallóval, fűtött padokkal, hang-, és fénytechnikai effektusokkal, melyek garantálják a vendégek relaxációját (ropogó tűz vagy tenger morajlás hanghatásokat kivetítőn képi elemek is kísérik)
 • 2db 10-12 személyes infrakabin, jégkút, Kneipp-taposós skótzuhany, 16 személyes hangulatvilágítással rendelkező gőzkabin, tágas merülőmedence, lábfürdő és egy tágas finn szauna, melyben tovább élvezhetik a vendégek a pihenőben tapasztalt képi és hanghatásokat

Szabadtéri szolgáltatások (Almásy-kastély cselédszárnya és a fürdő kupolás épülete között található):

 • 2db 6személyes jakuzzi
 • infralámpákkal melegen tartott pihenőterasz, ahol a vendégek puha takaróval melegedhetnek
 • 30 férőhelyes finn szauna, mely Bástya szauna elnevezést kapta
 • Casanova intimszauna, mely abban tér el az átlagostól, hogy ledes fényjátékkal és ízlésesen erotikus hangulatot árasztó dizájnnal láttuk el
 • egyedileg kiépített kertpanorámás, sótéglával díszített szaunaház
 • régi kort idéző merülő fadézsák, dézsazuhanyok
 • szabadtűzzel rendelkező kandalló tengerparti hangulatot idéző kényelmes fotelekkel
 • minden igényt kielégítő, központi vendéglátó egység koktélokkal, forralt borral, vitamindús italokkal és egészséges ételekkel.

 AquaPalota:

A Gyulai Várfürdő új, 2013 év végén megnyílt, létesítménye a Dél-Alföld élményekben leggazdagabb víziparadicsomát hozza el. Káprázatos méretei – 6338m2 összterületből 894m2 vízfelület – miatt joggal mondható, hogy az AquaPalota élményfürdő a Várfürdő legcsillogóbb gyémántköve.

Az AquaPalota élményfürdő tervezése során külön figyelmet fordítottak arra, hogy ne csak a baráti társaságok hangos nevetése töltse meg a teret, hanem a családok önfeledt kacaja is.

Az óriási kesze-kusza medence lubickolásra és csobbanásra szolgál. A beépített számtalan élményelemnek – sodrófolyosó, különböző víz alatti masszázsok, a pezsgő ülőfürdő gejzírek és buzgárok, hidromasszázs eszközrendszerek – köszönhetően igazi wellness élményt nyújtanak.

Az AquaPalota legfontosabb élményelemei:

Medencék:

 • Baba- és Gyermekmedence
 • 2 vízágyú, kalózhajó vizicsúszda, 2 vízköpő kisállat
 • Rekreációs úszómedence
 • Élménymedence
 • 12 fekvő masszázspad, Vízfüggöny, Sodrófolyosó, 2 masszázsfülke, 6 nyakzuhany, buzgárok, gejzírek
 • Merülő medence a szaunázáshoz
 • Pezsgőmedence
 • 4 fekvő masszázspad, 8 db buzgár
 • Ugrómedence

Csúszdák:

 •  Fel(l)ejtő fánkos csúszda
 • Fényalagút testcsúszda
 • Családi csúszda

Szaunák:

 •  1 finn szauna
 • 1 gőzkabin
 • 1 aromakabin
 • 1 infraszauna

Játszóterek:

 •  1 óvodás játszótér
 • 1 kamaszjátszótér

 Vízi bár

Baba-mama pihenőszoba

Bővebben: http://www.varfurdo.hu/

Hogyan éltek a várban a 16. században, kik voltak a várvédők, hogyan rendezkedett be a szandzsák bég? A várakról kialakult képpel szemben a gyulai erődítmény sík terepen áll, s az adottságoknak megfelelően a legkönnyebben hozzáférhető, helyben rendelkezésre álló agyag adta téglából épült. Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt.
A valamikori Magyar Királyság egyetlen épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavárában 24 kiállító terem mutatja be, hogyan nézett ki a várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és a fazekasműhely. Megtudhatjuk, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban.

H-5700 Gyula, Várkert utca 1.

Telefon: 06/66 650-218

E-mail:var@gyulakult.hu

http://gyulavara.hu/

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00
A jegykiadás utolsó időpontja: 17.00

Nyitva tartás július 1-augusztus 20. között: hétfő-vasárnap 10.00-19.00

A jegykiadás utolsó időpontja: 18.00
Tárlatvezetés: nyitvatartási napokon 10.30, 13.30

A „Gyula történelmi belváros rehabilitációja” elnevezésű pályázat eredményeként 2006 szeptemberében átadásra került a Kossuth tér, a város fogadó kapuja. Azóta a helyiek és vendégeik is birtokba vették a nagyon is szerethető és élhető teret, a sok zölddel, a gyönyörű utcabútorokkal, a rendezett környezettel. A téren található különleges szobor az „Anamorfózis”, mely Dürer Albert: Ádám és Éva című alkotását ábrázolja. A fordított csonka kúp alakzat rozsdamentes polírozott fémtükör felületén tükröződik vissza élvezhető normál képpé a vízszintes felületen lévő torzított kép. A „Gyula belváros idegenforgalmi célú rehabilitációja” elnevezésű beruházás alkalmával újjáépült Gyula belvárosa is. Az új utca – és térburkolat, szökőkutak, padok, lámpák kialakításával rendkívül vonzóvá vált a belváros. A fürdőváros egyik üde színfoltja a világóra, amely egyedi tervezés útján készült. A 3,5 tonnás smaragdzöld üveggömbről földünk valamennyi időzónája leolvasható.
 
Gyula ezen kívül további beruházásokkal gyarapodott, amelyek még vonzóbbá tették a fürdővárost a látogatók számára. A Fehér-Körös mentén csónakkikötőt alakítottak ki, amely Gyula, földrajzi fekvése miatt, mind a belföldi, mind a nemzetközi ökoturizmuson belül a folyón átvezető, illetve a településeket összekötő vízi túrák kiindulási és végpontja lehet. A Körösön a városba érkezőket fogadó-és információs épület várja.
 
Csigakert a város egyik legjelentősebb zöld felülete. A terület értékeit szem előtt tartva vonták be a különleges ősparkot is a fejlesztésekbe. Lebontották a korábbi szabadtéri színpadot, s helyére virágos gyepet telepítettek, pótolták a hiányzó cserjéket, lépéseket tettek az értékes faállomány pótlására, és élőhelyet alakítottak ki a vízben élő és vízparti növények számára.
Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavárában működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház.
 
A színház július elejétől augusztus közepéig tartó évadában esténként a látványos történelmi dráma, a kortárs prózai színház különféle műfajai, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a jazz, a blues, a népzene, a világzene és a néptánc műfajainak legjobb előadóival és előadásaival várjuk a látogatókat. Az utóbbi években a hazai művészek mellett világsztárok is fellépnek a Várszínház programjaiban. 2005 óta rendezik meg a Shakespeare Fesztivált, amelyre neves hazai és külföldi előadásokat hívnak meg. A vár mellett a pazar látványt nyújtó tószínpadon és a város különböző pontjain felállított színpadokon is tartanak bemutatókat, igazi fesztivált varázsolva az Alföld gyöngyszemének tartott Gyulára, amely 2008-ban elnyerte a Kultúra Magyar Városa címet.
 
1996-tól a Kossuth utca 13. szám alatt működik a Gyulai Várszínház Kamaraterme, ahol az ősztől tavaszig tartó szezonban befogadó színházként színi előadásokat, előadói esteket, koncerteket, táncházakat rendeznek.
1999-ben nyílt a Kamaraterem előterében a Kamaragaléria, ahol neves alkotók képzőművészeti és fotókiállításait láthatják a nézők.
 
Gyula városának egyik nevezetessége, a város történetének beszédes tanúja. Gyula első cukrászdája, ma Százéves Cukrászda néven ismert. 1840-ben nyitotta meg kapuit, jelentősen hozzájárulva a város társasági életének fellendüléséhez. Az eredeti használati eszközökkel felszerelt cukrászműhelynek, amely ma cukrászmúzeumként üzemel, Salin Gyula cukrászmester volt az alapítója. A múzeumban betekintést nyerhetünk a korabeli cukrászműhelyek készítményeibe, az ottani fogyasztásba. Ebben a műhelyben, akárcsak a többi korabeliben, cukorkák különböző fajtáit, fagylaltot, parfét, teasüteményeket, kelt- és vajastésztákat készítettek. A múzeum-műhelyben fennmaradt ónformák tömege megőrizte a fagylalt-, parfé csendéletek nagy divatját.
 
 
Kézműves Cukrászat kiállítása
H-5700 Gyula, Erkel tér 1.
Tel.: +36-66/362-045

Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban? A gyulai Almásy-kastély erről mesél. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett ugyanis az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is bemutatjuk.
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak arról, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, hogy nézett ki a személyzet napirendje, melykőjüknek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették láthatatlanul és szinte észrevétlenül kényelmessé?

További információ:

http://gyulaikastely.hu/

https://www.facebook.com/GyulaiAlmasykastely/

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00
A jegykiadás utolsó időpontja: 17.00

Nyitva tartás július 1-augusztus 20. között: hétfő-szerda 10.00-18.00, csütörtök-vasárnap 10.00-22.00

A jegykiadás utolsó időpontja zárás előtt egy órával.
Tárlatvezetés: nyitvatartási napokon 10.30, 11.30, 14.30

Önmagától nyíló-csukódó zsaluk legendájának helyszíne és páratlan gyűjteménye a vidéki polgárság életének. Ez a Gyula belvárosában álló Ladics-ház. Az egykori paraszti életet oly sok épület eleveníti fel, a vidéki polgárságról azonban nagyon kevés emlékünk maradt. Ettől izgalmas a 19. század elején, barokk stílusban, jegyzői lakásként épült földszintes polgárház, amit a Ladics család öt generáción át gyűjtött személyes használati és berendezési tárgyai töltenek meg élettel. Ma a hat szoba berendezései, bútorai, családi portrék mutatják be a 19-20. századi polgári család életmódját, világát.
Ismerje meg a helyszínen Borbála asszony történetét is, akiről a városi legenda azt suttogja: nyugtalan lelke rendszeresen visszajár az épületbe!

Cím: 5700 Gyula, Jókai u. 15.
Telefonszám: (70) 310-6722
E-mail: ladics@gyulakult.hu

http://gyulakult.hu/

https://www.facebook.com/gyulaimuvhaz/

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00

Nyitva tartás július 1-augusztus 20. között: hétfő-vasárnap 10.00-18.00

Az 1795-ben épült kántor- és iskolaház nemzeti himnuszunk zeneszerzőjének, a magyar nemzeti opera megteremtőjének állít emléket. A nemzeti kegyhely eredeti – iskola és lakóház – kettősége felidézésével mutatja meg, hová is született Erkel Ferenc.
A kiállítás nyitóterében Európa himnuszait bemutató terminálok fogadják a látogatókat, majd az európai zene terme következik. A 19. századi osztályteremben lévő interaktív sarokban korabeli feladatok megoldására van lehetőség, az „Erkel-emlékszoba” a zeneszerző személyes tárgyait, relikviáit mutatja be. A hálószoba, a szalon és a népies konyha a Gyulára Pozsonyból 1806-ban érkezett Erkel család egykori otthonát idézi fel.

H-5700 Gyula, Apor Vilmos tér 7.

Telefon: (+36) 70/703-15-53
Email:emlekhaz@gyulakult.hu

http://erkelemlekhaz.hu/

https://www.facebook.com/erkelemlekhaz/?fref=ts

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00
Nyitva tartás július 1-augusztus 20. között: hétfő-vasárnap 10.00-18.00

A jegykiadás utolsó időpontja: 17.30

A színházi előadások, műsoros estek, táncmulatságok számára készült épület 1889-re épült fel az egyik Holt-Körös meder helyén, a népkertben. 1952-1975 között a dór oszlopos, timpanonos bejáratú, neoklasszicista épület a város művelődési otthona volt, majd 1979-ben a Kohán-hagyaték kapott helyet az épületben.
Kohán György festőművész (1910-1966) Gyulaváriban született uradalmi kovács gyermekeként. Tehetsége hamar megmutatkozott: 16 évesen már a gyulai alkotó kör kiállításán szerepelt képeivel. Budapesten, majd Párizsban és Rómában tanult, végül hazatért Magyarországra. Végrendelete szerint 691 festményt és 2215 grafikát ajándékozott Gyula városának, melyek egy része a Képtárban látható.

H-5700 Gyula, Béke sgt. 35.

Telefonszám: (70) 310-6722
E-mail: kohan@gyulakult.hu

http://gyulakult.hu/

https://www.facebook.com/gyulaimuvhaz/

Nyitva tartás: kedd, csütörtök, szombat 13.30-18.00, szerda, péntek, vasárnap 10.00-13.00

Nyitva tartás július 1-augusztus 20. között: hétfő, szerda, péntek, vasárnap 10.00-13.00, kedd, csütörtök, szombat 13.30-18.00

A galéria többéves gyűjtői munka után kezdte meg működését. Különösen nagy figyelmet fordít az elfeledett, kellően nem ismert, de kitűnő művészek alkotásainak felkutatására, bemutatására.
 
Cím: 5700 Gyula, Bodoky u. 1.
Telefon: +36-30/450-8201; +36-30/9983-766
A Corvin János Múzeum és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete közreműködésének köszönhetően egykori helyére, a Vágóhíd épületébe került a gyulai hentes ipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását bemutató gyűjtemény.
 
Nyitvatartás:
Hétfő: szünnap (csak előre egyeztetett időpontban látogatható)
Kedd – Péntek: 9-16 óráig
Szombat – Vasárnap: 9-13 óráig.

Belépő árak: 
Felnőtt belépő 500 Ft
Gyermek, diák 6 éves kortól 300 Ft
Csoportos belépő 10 főtől 300 Ft

A belépő tartalmazza a kiállítás megtekintését tárlatvezetéssel, ajándék képeslapot és kóstolót az Egyesület által készített Hagyományőrző Gyulai Kolbászból.

 
 
Cím: 5700 Gyula, Kétegyházi út 3./1
Telefon: +36-20/472-9345, +36-70/264-1477
Nádi Boldogasszony templom
Római Katolikus egyház
Gyula, Harruckern tér 1.
 
Az egyhajós barokk-copfstílusú templom mai formájában Linch János Károly tervei alapján 1775-77 között épült egy boltszakaszos, félkörös záródású szentéllyel, annak két oldalán a sekrestye felett oratóriummal. Főoltárképét Maurer Hubert 1778-ban festette.
 
 
Szent József templom
Római Katolikus egyház
Gyula, Apor Vilmos u. 1.
 
Józsefváros szívében, az Apor Vilmos téren álló mai templomot Nuszbeck József helyi építész saját tervei alapján építette 1863-66 között. Uralkodó stílusa a klasszicizmus, de találunk benne még késő barokk és más romantikus elemeket is.
 
 
Szentháromság kápolna
Római Katolikus egyház
Gyula, Kossuth tér
 
A barokkstílusú kápolna 1741-ben fogadalomból épült az 1738-as pestisjárvány után. Már 1752-ben kibővítették, de mai alakját 1815-17 között nyerte le, amikor karzata is elkészült. Főoltárképét 1839-ben festették.
 
 
Gyulai Református Egyházközség temploma
Református egyház
Gyula, Petőfi tér 4.
 
A templomban a gyülekezet tagjai esküdnek, a helyi lelkész mellé a család kívánságára az ökumenikus felállás szerint csatlakozhat más is másodlelkésznek.
 
 
Miklósvárosi Román Ortodox Püspökség temploma
Ortodox egyház
Gyula, Szent Miklós park 2.
 
Az ország egyetlen román ortodox műemléki temploma 1802-12 között, késő copfstílusban épült. Nagyméretű, héttengelyes, négyszintes ikonosztázának építménye gazdag kora klasszicista munka. Tornya 1854-re épült és 1996-ban új rézborítást kapott.
 
 
Gyulai Evangélikus Egyházközség temploma
Evangélikus egyház
Gyula, Béke sugárút 29.
 
 
Gyulai Baptista gyülekezet
Baptista egyház
Gyula, Munkácsy M. u. 11/b.
A Gyulavári Kastély Látogatóközpont ötlete abból az elgondolásból született, hogy az egykori főúri rezidenciában, újszerű formában együtt mutassák be a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti- környezeti értékeit, valamint gazdasági történetét és fejlődésének lehetőségeit.
 
Három nagy területet ölel át a Kastély: hagyományok, kultúra és fenntartható fejlődés. Ez a hármas logikailag is jól kapcsolódik egymáshoz: a hagyományok meghatározzák a kultúrát, a szélesebb értelemben vett kultúra alapvetően befolyásolja a jövőt.
 
A Gyulavári Kastély a maga 18 különböző témájú kiállításával, sokrétű és színes programkínálatával, tartalmas és emlékezetes időtöltést biztosít minden korosztály számára a kisiskolásoktól az idősebbekig. Egyben új színfoltot jelent Gyula és környéke turisztikai kínálatában.
 
Levelezési cím: H-5711 Gyula, Külterület 4.
Gyulavári Kastély: H-5711 Gyula, Széchenyi u. 71.
Tel./Fax: +36-66/639-632, +36-30/400-4232
A Gyula határában természetvédelmi területté nyilvánított pusztán található a gyulai parasztok önkéntes adományaiból létrehozott Tanyamúzeum. A természetvédelmi terület sajátos növény- és madárvilágával vonzza a tudományos kutatók és a természetet kedvelők érdeklődését. A múzeum közel 2000 darabos gyűjteménye a századfordulón és a század első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját mutatja be. Egész napos programot kínál az üzemeltető: lovaglás, kocsikázás, csikós bemutató, méneshajtás, versenylovak, szürkemarhák, bivalyok, juhok, háziállatok megtekintése, lovasoktatás, gyalogtúra, egytálételek, csoportoknak komplett program, sőt, szálláslehetőség is igénybe vehető.
 
Cím: 5700 Gyula, Szabadka u. 32.
Tel.: +36-66/463-032, +36-30/953-4310